Succesverhalen
Het verhaal van Teresia
Teresia zou bij haar laatste werkervaringsplek een contract krijgen, totdat COVID-19 roet in het eten gooide. Voor Teresia een enorme tegenslag die haar ook onzeker maakte. We hebben hier regelmatig gesprekken over gevoerd en stukje bij beetje kreeg Teresia weer meer vertrouwen in de toekomst. We sloten het traject af en in overleg met de arbeidsdeskundige besloten we een aantal maanden te wachten voordat we zouden startten met een ‘Naar werk’ traject, omdat er opnieuw een lockdown dreigde te komen. In maart 2021 startte Teresia bij ons in een ‘Naar werk’ traject. Ze gaf aan dat er toch best een tijd tussen haar laatste werkervaringsplaats en het ‘naar werk’ traject had gezeten. Ze voelde zich minder fit. Samen besloten we dat het voor haar goed zou zijn om activiteiten buitenshuis op te pakken, zodat ze vanuit hier haar ritme kon behouden en de stap naar een betaalde baan kleiner zou zijn. Via sociale media struinde ze op een vrijwilligersvacature bij SKDT en dit bleek een gouden vondst te zijn! Vanaf het eerste moment dat ze hier startte voelde Teresia zich veilig en vertrouwd op de werkplek, had ze plezier in de dingen die ze deed en had ze het gevoel echt helemaal zichzelf te kunnen en mogen zijn. Ze bloeide op en haar zelfvertrouwen groeide. Ondertussen zochten we verder naar een betaalde baan, al was er stiekem de hoop dat ze betaald aan de slag zou kunnen bij SKDT. Lange tijd leek dit niet mogelijk te zijn. Er werden veelvuldig gesprekken gevoerd met de werkgever. Ze wilden haar graag een contract bieden, maar er was veel onzekerheid en nog geen ruimte voor een betaalde kracht. Teresia gaf niet op, ondanks dat het soms best even moeilijk was. En de aanhouder wint! Sinds 1 december heeft Teresia een contract gekregen. Het allermooiste is dat ze zich zo fijn voelt op de werkplek, dat coaching niet meer nodig is.
Het verhaal van Leonie
Het is op dat moment zeer onduidelijk of er in de huidige situatie überhaupt mogelijkheden zijn om te verbeteren en weer langzaamaan toe te treden tot de arbeidsmarkt. Door gebrek aan vertrouwen in zichzelf en de buitenwereld, starten we zeer laagdrempelig en proberen we op de relatie te komen. Dit gaat niet zonder slag of stoot, want op dat moment is het al een grote stap voor Leonie om alleen naar een afspraak te komen en om hulp te vragen waar nodig. Na ongeveer drie maanden lijkt er een basis te zijn gelegd en stelt Leonie zich steeds meer open. Ze leert weer om te vertrouwen in zichzelf en durft zelfs weer te dromen van een leuke baan.
Haar wens is om uiteindelijk bij de Albert Heijn te gaan werken en dan het liefst achter de kassa. In het verleden heeft ze dat al eens geprobeerd, maar door het ontbreken van de juiste coaching lukte het niet om met vertrouwen haar werk uit te voeren. Er volgt een open dag bij Albert Heijn XL te Enschede, wat allereerst zeer beangstigend voelt voor Leonie, maar waar ze uiteindelijk toch naartoe gaat. Het is de beste keuze die ze maakt, want daaropvolgend krijgt ze een gesprek bij een filiaal in haar woonplaats waar ze een kassamedewerker zoeken. De kennismaking verloop goed en we starten met een proefplaatsing. Door het ontbreken van zelfvertrouwen en niet helder hebben van haar kwaliteiten, is het nodig om samen met de jobcoach wekelijks af te spreken. Middels persoonlijke coaching en daarbij spiegelen op houding en gedrag, leren relativeren en oog hebben voor kwaliteiten en positiviteit, zien we dat Leonie een enorme groei doormaakt. Ze begint op de pinkassa, doorloopt haar proefplaatsing uitstekend en binnen een half jaar staat ze bekend als een van de meest vriendelijke collega’s van het filiaal. Na een jaarcontract krijgt ze nogmaals een verlenging en zelfs de ruimte om te kijken naar andere werkzaamheden. Op dit moment zit Leonie met minimale coaching op haar fijne werkplek en hoopt ze stiekem op die vaste baan.
Het verhaal van Malinda
April 2019 melde Malinda zich enigszins nerveus bij ZaZ Welzijn. Ze had bij haar arbeidsdeskundige gevraagd om een vrouwelijke jobcoach, en daar was Frank. Na enige bedenktijd ging ze toch akkoord. Het vertrouwen van Malinda had in het verleden een flinke deuk opgelopen en daarbij speelden een aantal zaken waardoor zij zichzelf het liefste verstopte en wegliep van zaken. Het heeft tijd nodig gehad om kennis te maken en vertrouwen op te bouwen. Malinda gaat behandeling volgen om grip te krijgen op de angsten die zij ervaart. In februari 2020 kan zij starten bij WERKFIT Hengelo (een samenwerking tussen ZaZ Welzijn en Hardicraft). Door corona is zij hier langer dan verwacht, maar dit is een geweldige keuze geweest. Haar zelfvertrouwen en eigenwaarde groeide. Malinda neemt in maart dit jaar de stap om in een werkervaringsplaats te starten bij de SweetyCakeShop. Ook hier zet ze mooie stappen en behaalt ze de doelen die gesteld zijn betreft het vergroten van zelfvertrouwen, samenwerken en uitdagingen aangaan. Begin juni komt er onverwacht een telefoontje van de eigenaresse van Hardicraft. Ze kan wel iemand gebruiken en medewerkers hebben unaniem de naam van Malinda laten vallen. Per juni is Malinda dan ook voor 24 uur per week in dienst bij Hardicraft. Ze zit hier helemaal op haar plek!!
Het verhaal van Kimberley
December 2018 loopt er een jongedame bij ons binnen. Getekend door het leven en gehard door nare ervaringen. In de hulpverlening beschrijven we deze problematiek ook wel als multi problem. Volgens de ZaZ werkwijze heeft Kimberley ondersteuning ontvangen van zowel een Sociaal Werker als ook een Jobcoach. Inzet waar nodig door de juiste professional. Hierdoor zeer effectief, waardoor Kimberley al enige tijd geen ondersteuning meer van ons ontvangt en het haar zelfs is gelukt om volledig uit de Wajong te komen.